Sistemi ynë imunitar na mbron gjatë gjithë vitit nga viruset dhe bakteret. Sidoqoftë, luhatjet e ajrit të nxehtë dhe të temperaturës na bëjnë më të ndjeshëm ndaj ftohjeve në kohën e ftohtë të vitit. Kushdo që do të donte të mbështeste vetë mbrojtjen e trupit të tij duhet të forcojë sistemin e tij imunitar në kohën e duhur. Viruset dhe bakteret janë aktive gjatë gjithë vitit. Nëse trupi ynë është dobësuar ose furnizuar në mënyrë joadekuate me lëndë ushqyese, patogjenët e kanë edhe më të lehtë.
Në fakt, njerëzit në mesin e të cilëve sistemi imunitar nuk po funksionon në mënyrë optimale kanë tre ose më shumë infeksione në vit dhe marrin më shumë kohë derisa të jenë përsëri të shëndetshëm. Ushqimi për sistemin imunitar Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar ka një ndikim në mirëqenien tonë të përgjithshme dhe performancën e trupit tonë. Natyrisht sistemi ynë imunitar gjithashtu përfiton nga një furnizim i mirë i lëndëve ushqyese, sepse atëherë trupi ynë ka shumë mundësi për të mbrojtur veten me sukses kundër patogjenëve. Ju gjithashtu mund të mbështesni në mënyrë specifike mbrojtjen tuaj me disa vitamina dhe minerale:
Vitamina C (acid askorbik) është pa dyshim vitamina më e njohur kur bëhet fjalë për forcimin e sistemit imunitar. Frutat agrume, por edhe perimet si brokoli, lakra jeshile ose lakrat e Brukselit janë ndër furnizuesit e mirë të vitaminës C. Midis 20-100 mg të vitaminës C duhet të hahen çdo ditë. Këshilla jonë: meqenëse vitamina C është shumë e ndjeshme, ushqimet duhet të hahen të freskëta dhe të mos ruhen për një kohë të gjatë.
Vitamina D – hormoni kryesor i sistemit imunitar Vitamina D në fakt nuk është aspak një vitaminë, por pararendëse e një hormoni që trupi i njeriut mund të formojë vetë përmes ekspozimit të rregullt të rrezeve të diellit në lëkurë. Por veçanërisht gjatë muajve të vjeshtës dhe dimrit ky vetë-prodhim shpesh nuk është i mjaftueshëm, pikërisht kur sistemi imunitar është veçanërisht i sfiduar. Vitamina D është e pranishme vetëm në sasi më të larta në pak artikuj ushqimorë. Burime të mira janë peshqit që përmbajnë yndyrë, mish viçi dhe vezë, por përfshihen edhe kërpudha dhe avokado.
Zinku dhe seleni mbrojnë qelizat somatike Elementi gjurmë i zinkut është thelbësor sepse kontrollon funksionin e më shumë se 200 enzimave dhe është i përfshirë në shumë procese metabolike. Për shembull, funksioni i mirë mbrojtës i trupit tonë varet nga bilanci i zinkut. Por gjithashtu kontribuon në mbrojtjen e qelizave tona somatike nga stresi oksidativ. Rekomandohet të merrni së paku 10 mg zink me marrjen e ushqimit çdo ditë. Mund të jetë gjithashtu më lehtë në rast të tendosjes fizike shtesë, shtatzënisë ose stresit.
Ashtu si zinku, seleni gjithashtu kontribuon në mbrojtjen e përbërësve të qelizave nga stresi oksidativ dhe siguron një funksion normal të sistemit imunitar. Kërkesa për selen plotësohet veçanërisht përmes mishit, peshkut, vezëve të pulës, si dhe thjerrëzave dhe shpargujve. Sidoqoftë, shkalla e lartë e përpunimit në ushqime dhe toka të cilat janë të ulëta në selen çojnë në faktin se sasia e gëlltitur e selenit nuk është gjithmonë optimale.