Gratë shtatzëna nuk kanë nevojë për energji shtesë për foshnjën deri në muajin e katërt. Dhe edhe atëherë, atyre u duhen vetëm rreth dhjetë përqind më shumë se më parë (rreth 250 kalori). Kjo korrespondon me një mollë dhe një sanduiç të vogël me djathë, për shembull. Mundohuni të mos shtoni shumë peshë gjatë shtatzënisë tuaj.
Vendosja e dhjetë deri në dymbëdhjetë kilogramë konsiderohet normale, megjithatë. Sigurohuni që të hani një kombinim të shëndetshëm të karbohidrateve, proteinave dhe yndyrnave. Pjesa e proteinave duhet të jetë rreth 10%, pjesa e rekomanduar e yndyrnave është rreth 35%, dhe 55% e mbetur duhet të përmbajë karbohidrate. Acidet e rëndësishme yndyrore omega-3: DHA + EPA Së bashku me vitaminat dhe mineralet, acidet yndyrore omega-3 janë pjesë e ushqimit të duhur, të shëndetshëm gjatë shtatëzënësisë dhe laktacionit. Ushqimet të cilat janë të pasura me acide yndyrore omega-3 përfshijnë peshq me ujë të ftohtë si salmon dhe ton si dhe butak. Në varësi të strukturës kimike, yndyrnat në përgjithësi mund të klasifikohen si acide yndyrore të ngopura, mono të pangopura ose të pangopura. Acidet yndyrore omega-3 të pangopura konsiderohen veçanërisht të vlefshme – mbi të gjitha acid eikosapentaenoik (EPA) dhe acid dokosaheksaenoik (DHA). Duke pasur parasysh shumëllojshmërinë e gjerë të funksioneve të EPA dhe DHA, nuk është për t’u habitur që ato janë veçanërisht të rëndësishme gjatë shtatëzënësisë.
Nëna i dërgon acidet yndyrore omega-3 të cilat i merr në ushqimin e saj direkt te fëmija i palindur përmes kordonit të kërthizës. Një nga rolet e EPA është të mbështesë funksionin normal të zemrës së nënës. DHA është përbërësi që kërkohet për zhvillimin normal, të shëndetshëm të trurit dhe syve. Ndërsa një fëmijë rritet në bark, truri zhvillohet më shpejt se kurrë më parë. Përqendrimet më të larta të DHA ndodhen në zonat metabolike aktive të trurit siç janë lëvorja cerebrale, mitokondria dhe sinapset. Pra, qëndron vetëm në arsye që DHA njihet gjithashtu si acidi yndyror i trurit. Kjo është arsyeja pse gratë shtatzëna duhet të marrin të paktën 200 mg në ditë DHA. Hekuri – Dy herë më shumë që kërkohet gjatë shtatzënisë! Hekuri është një element gjurmë jetësor i cili duhet të merret çdo ditë në ushqimin që hamë. Kontriubon në formimin normal të qelizave të kuqe të gjakut dhe hemoglobinës.
Për shkak të periudhës së tyre mujore, gratë kanë nevojë për 15 mg më shumë hekur në ditë sesa burrat. Gjatë shtatzënisë, hekuri luan një rol tjetër të domosdoshëm sepse gjaku duhet gjithashtu të rrjedhë në mitrën në rritje. Një grua që peshon 60 kg ka rreth 5 litra gjak në enët e saj të gjakut – gjatë shtatzënisë ai vëllim i gjakut rritet në rreth 6 deri në 6.5 litra. Në mënyrë që të prodhojë këtë sasi shtesë, trupit tani i duhen 20 – 30 mg hekur. Një furnizim adekuat me hekur për nënën është gjithashtu i rëndësishëm gjatë laktacionit, sepse me një nënë 100% në gji, foshnja merr të gjithë hekurin vetëm përmes qumështit të gjirit. Nënat në gji duhet të marrin rreth 20 mg hekur çdo ditë.